Resepi Daging Goreng Kering
300 g daging lembu
1 labu bawang besar ( saiz sederhana ) – di hiris
3 ulas bawang putih di ketuk atau di hiris
2 -3 hiris halia
5 -6 biji cili padi ( di potong atau sebiji sebiji )
1 sudu makan sos tiram
1sudu makan kicap manis
sedikit lada sulah
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
Cara penyediaan
1. Daging di hiris nipis dan di bersih dan di toskan.
2. Gaulkan daging tadi dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
3. Kemudian masak hingga kering airnya didalam kuali.
4. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan masak hingga daging empuk.
5. Bila daging telah empuk masukkan 2- 3 sudu makan minyak masak kedalam daging.
5. Goreng daging seketika barulah masukkan bawang hiris, bawang putih, halia, dan cili hiris.
6. Kacau daging tadi hingga bawang layu, kemudian masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit lada sulah.
7. Sesuaikan rasanya bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment