Wednesday, 20 August 2014

Nasi tumpang

Cara Membuat Nasi Tumpang:

Bahan-bahannya:
1. Beras
2. Ikan Kembung
3. Bawang Merah
4. Bawang Putih
5. Lengkuas
6. Ketumbar
7. Kunyit/Serbuk Kunyit
8. Cili Kering
9. Santan
10. Gula Melaka/Manisan
11. Garam
12. Asam Keping
13. Serunding Daging/Ikan
14. Telur
15. Udang jika ingin dimasukkan sebagai sambal
16. Daun PisangGulai ikan:1/2kg Ikan Kembung/Selar ~Direbus dengan sedikit garam dan asam keping

Kuah Gulai:
10 ulas Bawang Merah
1inci Lengkuas
2 ulas Bawang Putih
1 sudu teh Ketumbar
1 inci Kunyit/1 sudu Serbuk kunyit
5 tangkai cili kering ~(dimesin halus)
250gm Santan (Tp belilah extra, Just in case)

Gula Melaka/Manisan (‘Nisey’ orang kelantan panggil)GaramAsam Keping

Cara-caranya lebih kurang nak buat Masak Lomak Cili Api.. tidak perlu tumis.

Untuk nak buat Gulai Udang.. Resipinya sama, cuma letak lebih sikit gula Melaka/manisan tu.. Kalau gulai Udang kena manis sikit.

Bila gulai dah hampir masak, boleh letak cili merah/cili hijau untuk ambik bau wangi dia.

Untuk Nasi dia.. Sukatan dan cara buat tu lebih kurang nasi impit.. cuma kena kacau lebih sikit sampai nasi betul-betul kering dan tidak berbiji-biji.Cara nak bungkus:Daun pisang dilayur atas api dan dikelongsor macam mamak jual kacang

1st layer : Nasi
2nd Layer : Serunding daging/ikan
3rd layer : Nasi
4th Layer : Lauk Gulai Ikan/Udang
5th Layer Nasi 
6th layer : Telur Dadar
7th Layer : Nasi..

Masa masukkan nasi tu, kenalah tekan-tekan sikit biar jadi padat..

Sekian.. selamat mencuba dan nikmati kelazatannya..

Credits to: Cik Rashidah & Cik Nik Tik Aida Sofiah

No comments:

Post a Comment